Instruktioner till solrosodling

  •  I maj är det dags att stoppa ner fröna i jorden. Sätt i krukor inomhus för en snabbare start eller så direkt i trädgårdslandet. Utomhus måste man dock vänta tills jorden är tillräckligt varm, det är den när den reder sig, det vill säga att den smular sig lätt när du tar en näve i handen.
  • Ni kan sätta era frön i vad som helst: gamla äggkartonger, mjölkförpackningar, yoghurtburkar eller vanliga krukor. Fyll krukorna med såjord. Platta till jorden och gör ett hål med fingret, cirka 1 cm djupt.
  • Lägg ett frö i varje kruka, täck med jord och vattna försiktigt. Täck krukan med plastfolie som du stuckit några lufthål i. Ställ i ett soligt fönster.
  • Skötsel: Tänk på att hela tiden hålla jorden fuktig men inte blöt, vattna inte för mycket. Ta bort plasten så fort plantorna börjat sticka upp ur jorden. När plantorna är cirka 10 cm höga kan du plantera ut dem i trädgården. Du kan också ha en solros i en stor kruka på balkongen. Men vänta med att plantera ut dina solrosor tills risken för nattfrost är över.