Sanningen om äldreboendet Björkbacken

Historik:
Under förra mandatperioden dömde Arbetsmiljöverket ut äldreboendet Björkbackens lokaler. Efter det beskedet undersöktes möjligheten att bygga ett nytt kommunalt äldreboende. De ca 90 boende och personalen skulle då vara kvar i Björkbackens lokaler för att sedan flytta in i moderna ändamålsenliga lokaler, ett stenkast bort.

Fastigheterna som har uppsamlingsnamnet Björkbacken kunde då istället användas som billiga hyresrätter via Tybo. Det utan en renovering som skulle kosta mångmiljonbelopp.

Inför valet:
Socialdemokraternas främsta vallöfte var att rädda Björkbacken trots att de redan då kände till det första kostnadsförslaget, vilket de hävdade inte kunde stämma.

Denna mandatperiod:
Beslutet att avveckla Björkbacken stoppades av det nya styret (S, MP och L). I dag rymmer Björkbacken ett 60-tal äldre och har tidigare rymt närmare 90 boendeplatser. De första evakueringarna för att förbereda inför renovering gjordes innan 2019 till det då nya privatdrivna äldreboendet Krusmyntan. Den andra flyttvågen gick mitt under brinnande pandemi 2020 till nybyggda Villa Fornudden som också drivs privat. Nästa flyttlass planeras till sommaren då äldreboendet Sköndalsvillan, som byggs vid centrum, ska stå klart. Det ska drivas av stiftelsen Stora Sköndal.

Personal som har jobbat på Björkbacken och inom hemtjänsten har blivit omplacerade eller uppsagda vid evakueringarna.

Socialdemokraterna lovade Tyresöborna att de skulle stoppa avvecklingen av Björkbacken, om de kom till makten, och att deras samarbetspartier är överens i frågan. Sprickan i styret mellan S, MP och L är gigantisk. L och MP röstade ner förslaget att renovera Björkbacken i Tybos styrelse nu under våren. Vi kan läsa i lokaltidningen att planerna att rädda Björkbacken nu är skrotade. Men vi moderater undrar varför? Om Socialdemokraterna står fast vid sitt vallöfte kan de se till att kommunen köper fastigheterna från Tybo men ett sådan förslag lyser med sin frånvaro.

Har även S har kommit till insikt att det inte är försvarbart att bygga om Björkbacken för hundratals miljoner när dessutom hyrorna för de äldre då skulle ligga på 15.000-16.000 kr
i månaden för sitt boende?

Vad tycker Moderaterna?
Moderaterna står bakom det nya uppdraget att utreda ett nytt kommunalt äldreboende då renoveringen av Björkbacken nu inte verkar bli av. Vår plan från början var som sagt att EN flytt skulle ske för de äldre och personalen till nya ändamålsenliga lokaler i centrumområdet. För oss Moderater kommer hög kvalitet med nöjda boende alltid först oavsett driftsform.

Nu är det snart val igen och sanningen är att vi nog får se upp när det gäller Socialdemokraternas kommande vallöften.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skriv ut