På vilket sätt är V, S, MP, L och delar av Centerpartiets budget odemokratisk menar vi?

I Tyresö har Centerpartiet samarbetat med Moderaterna i över 70 år och deklarerade tydligt inför valet att de inte skulle svika sina liberala väljare efter detta val. Centerpartiet skulle INTE sätta sig i ett styre med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Tyresö kommun. Det var beskedet till väljarna innan valet.

Så kom valdagen och väljarna i Tyresö fick säga sitt. Valresultatet visade att allt var klart för maktskifte där M tillsammans med KD och C skulle bilda styre. Att då en ensam utbrytare från Centerpartiet väljer att istället rösta på vänstersidan är inte transparent eller demokratiskt.

Den här politikern sitter nämligen inte i kommunfullmäktige av egen kraft, han blev inte personvald, utan ingick i Centerpartiets ordinarie lista. Inte heller hade han på något sätt deklarerat sitt ställningstagande innan valet, så att Tyresöborna hade haft möjlighet att kryssa honom – eller stryka honom – för att han har en avvikande uppfattning än sitt parti. Hans plats i fullmäktige är som representant för Centerpartiet i Tyresö, och för de väljare som valt dem.

Efter den här kuppen väljer han sedan att förhandla med Socialdemokraterna och får en personlig plats i kommunstyrelsen av dem i utbyte mot sin röst. Han skriver sedan under en gemensam budget med Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna.

När verkligheten kommer ikapp utbrytaren ska han helt plötsligt vara i ”oberoende opposition” och lägga ner sin röst. Men som oberoende har inte Centerpartiet själva tillräckligt många mandat för att ta plats i vare sig kommunstyrelsen eller nämnder av egen kraft. Men han vägrar att avsäga sig sin plats i kommunstyrelsen, trots påtryckningar från andra Centerpartister.

Det är alltså endast genom personliga intressen och den här kuppen som vänsterstyrets budget över huvud taget kunde röstas fram i kommunstyrelsen, och därmed finnas med som huvudförslag till beslut i gårdagens kommunfullmäktige.

Det är en odemokratisk kupp som gjort budgeten möjlig, och därför anser vi att den inte skulle legat för beslut och valde att inte delta i beslutet.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skriv ut