Det blir dyrt för Tyresöborna

Elpriserna har det senaste året varit rekordhöga. För en Tyresöfamilj med en vanlig villa har det skenande elpriset inneburit att elräkningen blir många tusenlappar dyrare än normalt.

Mitt i allt detta är en sak viktig att komma ihåg. Det är inte en naturkatastrof som drabbat oss. Nej, energikrisen är inte en följd av faktorer utom vår kontroll, utan ett resultat av en lång rad politiska beslut. Socialdemokraterna har avsiktligt avvecklat svensk kärnkraft. På sex år har man stängt fyra reaktorer, varav två de senaste två åren.

Och på grund av de krångliga tillståndsprocesserna tar det närmast oändlig tid att bygga ut elnäten. Det gör att elen inte kan föras dit den behövs. Trots att Socialdemokraterna haft regeringsmakten under nästan två mandatperioder har de inte gjort något för att lösa detta.

Den pågående energikrisen utspelar sig i ett land som har byggt stora delar av sitt välstånd på ovanligt bra tillgång till fossilfri, pålitlig och prisvärd elektricitet i både norr och söder. Hur man på så pass kort tid kan förstöra en av Sveriges verkliga konkurrensfördelar är obegripligt.

Men i stället för att lägga om kursen, skyller regeringen ifrån sig och förnekar situationens allvar. Regeringens mål är att all elproduktion år 2040 ska vara förnybar. I praktiken betyder det att all kärnkraft ska vara avvecklad om mindre än tjugo år. Samtidigt väntas behovet av el fördubblas till 2040, då både industrin och vägtrafiken ska gå på el i stället för smutsig energi.

Så hur får vi ordning på energikrisen?
Efter valet kan Sverige få en regering som står upp för den svenska energiförsörjningen. Moderaterna står redo att fatta de beslut som krävs för att värna vår fossilfria och stabila el. Istället för att äventyra svensk industri och den gröna klimatomställningen, ska staten stå för sin del av samhällskontraktet. Det ska vi se till. För det första genom att lägga grunden för nästa generations kärnkraft. För det andra genom att säkerställa att miljöprövningarna blir snabbare och mer förutsägbara.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Skriv ut