# 1 Anki Svensson

Oppositionsråd

I vilken kommundel bor du? Krusboda
Hur gammal är du? 63 år
Varför är du moderat? Mitt politiska engagemang bottnar i en stark tro på att människor kan själva. Människors frihet och möjlighet att själva forma sina liv och sina drömmar måste alltid vara viktigare än politiska och byråkratiska system.
Vilka är dina hjärtefrågor? Tryggheten. Som Tyresöbo ska du få en trygg skolgång, känna dig trygg på ålderns höst och kunna röra dig tryggt varsomhelst utomhus oavsett tid på dygnet.
Vad är det bästa med Tyresö? Närheten till naturen och havet!
Vilket är ditt smultronställe i Tyresö? Nyfors
Det här visste vi inte om dig? Skolan var ingen självklarhet för mig när jag var yngre och jag studerade som vuxen till jurist.

# 2 Peter Freij

2e vice ordförande i Arbetsmarknads- och socialnämnden

I vilken kommundel bor du? Trollbäcken
Hur gammal är du? 61 år                                   
Varför är du moderat? Hårt arbete ska löna sig, därför gäller arbetslinjen. Individens egna ansvar för sitt eget liv och sina egna beslut är heligt för mig som Moderat, politiken ska bereda väg och undanröja hinder för medborgarna att ta detta ansvar. Moderaterna är det parti som bäst kan stå som garant för detta.
Vilka är dina hjärtefrågor? Individens friheter rättigheter och skyldigheter, ett fritt och starkt näringsliv och ett starkt försvar.
Vad är det bästa med Tyresö? Naturen, havet och närheten till huvudstaden
Vilket är ditt smultronställe i Tyresö? Notholmen
Det här visste vi inte om dig?
 Jag är en rätt duktig amatörkock och kan tillaga en vitvinssås som inte är av denna värld om jag får säga det själv.

# 3 Petra Nygren

2e vice ordförande i Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

I vilken kommundel bor du? Trollbäcken
Hur gammal är du? 50 år                                   
Varför är du moderat? Jag är moderat för att jag har en stark tro på individens egna förmåga och rätt att själv få bestämma över sitt liv, att själv få fatta viktiga beslut genom livet. Jag är moderat för att jag tror på ett starkt samhälle som är större än staten.
Vilka är dina hjärtefrågor? Välfärdsfrågor ligger mig varmt om hjärtat.
Vad är det bästa med Tyresö? Det bästa med Tyresö är att det är nära till allt. I min närhet har jag skog och vackra grönområden, jag har både hav och sjöar, jag har ett stort utbud av restauranger att välja på och jag har nära till storstan.
Vilket är ditt smultronställe i Tyresö? Förutom min egen trädgård så är nog mitt smultronställe de vackra omgivningarna kring Tyresö slott och Notholmen.
Det här visste vi inte om dig?
 Under helgerna brukar jag koppla av genom att laga mat eller att baka, jag älskar att skapa vackra och smakfulla tårtor och bakverk.

# 4 Fredrik Bergkuist

Gruppledare i Kommunfullmäktige

I vilken kommundel bor du? Trollbäcken
Hur gammal är du? 32 år                                   
Varför är du moderat? I grunden så är det en värderingsfråga – där jag är övertygad att vårt parti har svaren och lösningarna på våra samhällsproblem. Där individens förmåga och rätt att själv bestämma över sitt eget liv och ta ansvar för det är i fokus. Hur vi säkrar en hållbar framtid genom innovation, marknadsmässigt och företagsamhet Där fokus är baserad på fakta, vetenskap och inte politisk populism som ökar utsläppen.
Vilka är dina hjärtefrågor? Miljö och hållbarhet – hur vi säkrar en framtid för våra barn.
Vad är det bästa med Tyresö? Vi är en småstad i en storstadsregion.
Vilket är ditt smultronställe i Tyresö? Tyresö Slott och Notholmen.
Det här visste vi inte om dig?
 Jag älskar att resa och upptäcka världen med min familj.

# 5 Jeanette Hellmark

2e vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden

I vilken kommundel bor du? Tyresö Strand
Hur gammal är du? 36 år                                   
Varför är du moderat? Jag tror på människans egna förmåga att ta hand om sig själv. Skulle man hamna i en situation där man inte kan ta hand om sig själv då ska Sverige ha ett skyddsnät för dem som behöver det allra mest. Det är grundbultar i vårt samhälle, bultar som inte får utnyttjas på fel sätt. För mig är frihet och valfrihet det allra viktigaste, vilket Moderaterna står för.
Vilka är dina hjärtefrågor? Barnen och dess framtid samt företagar- och samhällsbyggnadsfrågor.
Samhällsbyggnad – Tyresö har växtvärk. Dra ner byggtakten och bevara karaktären av en småskalig trädgårdsstad i vår kommun. Förbättra framkomligheten för alla trafikslag, även bilen, som för många är en nyckel för att få ihop livspusslet.
Barn och utbildning – låt föräldrar fortsätta få göra valet var deras barn ska gå i förskola/skola. Trygghet och studiero är a och o för att uppnå inlärning. Barn som behöver extra utmaningar och de som riskerar halka efter ska få tidiga insatser.
Företagarfrågor – jag har själv drivit företag i 11 år och kommunen ska underlätta för företagare. Det är företagarna själva som bäst vet vad en kommun kan bli bättre på därför ska vi inrätta ett företagarråd.
Miljö – vi ska ha realistiska mål då jag är övertygad om att många bryr sig om vår miljö, precis som jag. Exempelvis är plastpåseskatt inte rätt prioritering istället ska politiken ge förutsättningar för transportsektorn och industrin att ställa om. Framtidens mindre och mer säkra kärnkraftsverk ska vara det självklara istället för att elda miljöskadligt.
Fritid – som båtägare vill jag se en utveckling med fler båtplatser och att vi ska värna de ideella inom båtklubbarna som tillgängliggör vår skärgård. Tyresö ska bli en mer levande skärgårdskommun. En restaurang på Strandbadet skulle vara ett steg i den riktningen så att fler besöker det havsnära i Östra Tyresö.
Vad är det bästa med Tyresö? Havet, det viktiga föreningslivet och naturen.
Vilket är ditt smultronställe i Tyresö? Sandholmarna
Det här visste vi inte om dig?
 Jag gillar att sjunga och bygger/designar egna inredningsdetaljer.

# 6 Chris Helin

Ledamot i styrelsen för Tybo (Tyresö Bostäder)

I vilken kommundel bor du? Lindalen
Hur gammal är du? 53 år                                   
Varför är du moderat? Jag har en stark inneboende tro på att de flesta människor mår bra av att få ta ansvar för sina egna beslut och handlingar. Här i kommunen innebär det att vi inte ska lägga oss i människors liv i onödan, utan fokusera på att erbjuda bra kärnverksamheter som skola, äldrevård och att ta hand om de allra mest utsatta genom socialtjänsten förstås. Och försöka underlätta för människor att leva sina liv i fred.
Vilka är dina hjärtefrågor? Föreningslivet har länge legat mig varmt om hjärtat, jag har varit aktiv i Tyresö FF i över 20 år. Allt frivilligt arbete som de aktiva gör i alla våra föreningar skapar ett enormt värde för vår kommun och invånarna. Tack till alla er!
Vad är det bästa med Tyresö? Läget precis lagom avstånd från huvudstaden gör att vi får både smidiga kommunikationer och närheten till naturen. Och den är fantastisk i Tyresö.
Vilket är ditt smultronställe i Tyresö? Jag älskar att åka och bada med familjen vid olika klippor ute på Brevikshalvön. Där får jag energi och harmoni.
Det här visste vi inte om dig?
 Under några år i 20-årsåldern försörjde jag mig som musiker. Jag uppträdde året runt på krogar och semesteranläggningar, och kunde spela ”Sweet Home Alabama” i sömnen.

# 7 Sonja Gustafson

2e vice ordförande i Kommunfullmäktige

I vilken kommundel bor du? Centrumområdet på gränsen till Hanviken.
Hur gammal är du? 71 år, 52 veckor semester per år.
Varför är du moderat? För mig som moderat är det viktigt att skattemedel förvaltas och fördelas ansvarsfullt av oss politiker. Viktigt att värna om valfriheten för medborgarna att kunna göra egna aktiva val, t ex till en förskola, skola. Viktigt är också tryggheten att Tyresö har en äldreomsorg av hög och modern kvalitet. En äldreomsorg som ständigt utvecklas utifrån individens personliga behov, idag och i framtiden. God, välsmakande mat med tillhörande dryck är något jag vill ha, oavsett var jag bor. Likaså möjligheten att, med teknikens hjälp, ta del av musik, teater, omvärlden, resor mm. Behovet och graden av vård och omsorg ska inte reducera mig till att bara vara någon som måste tas om hand av andra.
Vad är det bästa med Tyresö? Det bästa med att bo i Tyresö är närheten och tillgången av naturen, skog och vatten.
Samtidigt så lätt att ta sig in till city, om längtan efter huvudstadens utbud lockar.
Vilket är ditt smultronställe i Tyresö? Det är svårt att bara nämna ett smultronställe men det får ändå bli Tyresö slott med den vackra parken, Notholmen och möjligheten att inhandla växter på handelsträdgården.

# 8 Emelie Hedberg

2e vice ordförande i Kultur- & fritidsnämnden

I vilken kommundel bor du? Hanviken
Hur gammal är du? 34 år                                   
Varför är du moderat? Valfrihet och människors självbestämmande är grundläggande för mig. Du vet bäst hur du vill leva ditt liv och passar du inte i ett fack ska samhället inte tvinga in dig i ett.
Vilka är dina hjärtefrågor? 
– Idrottsrörelsen och föreningslivet är en hjärtefråga för mig.  Att barn och unga rör sig och får delta i verksamheter med struktur ger långsiktiga effekter på såväl folkhälsa som tillhörigheten i samhället.
– Det ska gå att lita på att det finns resurser hela vägen från förskolan till äldreboendet i Tyresö, oavsett om du väljer ett privat eller kommunalt alternativ. Vi får aldrig tumma på kvaliteten i kommunens kärnverksamhet och för att det ska vara möjligt är min uppgift som politiker att prioritera och skapa förutsättningar för det.
– Jag har själv valt att bo i Tyresö för att det är en trygg plats för mina barn att växa upp på och det valet vet jag att jag är långt ifrån ensam om. Trygghet är grunden till människors frihet och när den utmanas måste den prioriteras.
Vad är det bästa med Tyresö? Tyresö är både litet och stort, centralt och sjönära, på samma gång. Det är trevligt i Tyresö, människor hälsar på varandra och månar om att det ska vara trivsamt att bo här.
Vilket är ditt smultronställe i Tyresö? Naturen runt knuten är mitt smultronställe, Alby är en familjefavorit!
Det här visste vi inte om dig?
 Jag ägnar mig gärna åt skrivande. Kanske blir det en bokutgivning med Tyresö som arena en vacker dag 🙂 

# 9 Mikael Onegård

2e vice ordförande i Byggnadsnämnden

I vilken kommundel bor du? Centrumområdet
Hur gammal är du? 42 år                                   
Varför är du moderat? Jag tror på den enskilda människan och drivs av hur kommunen kan bli bättre på att möta de krav som medborgarna ställer på kommunen och dess service – ett Tyresö som är till för Tyresöborna och där det är lätt att vara Tyresöbo.
Vilka är dina hjärtefrågor? Demokrati- och byggnadsfrågor.
Vad är det bästa med Tyresö? Naturen.
Vilket är ditt smultronställe i Tyresö? Notholmen.
Det här visste vi inte om dig?
 Är oerhört stolt Tyresöbo och har bott här hela mitt liv. Min familj, på mammas sida, flyttade till Tyresö redan på 1920-talet.

# 10 Mårten Blix

Tidigare kommunrevisor

I vilken kommundel bor du? Sofieberg
Hur gammal är du? 53 år                                   
Varför är du moderat? Jag tycker staten ska vara liten men effektiv.
Vilka är dina hjärtefrågor? Mångfaldigt fler poliser och avsevärt höjda straff.
Vad är det bästa med Tyresö? Fina naturområden men nära till storstaden.
Vilket är ditt smultronställe i Tyresö? Promenader kring Tyresö-Flaten.
Det här visste vi inte om dig? Har svart bälte i Karate och har pysslat med teknisk dykning.